KALAMAJKA BÁBSZÍNHÁZ

Mesék Mátyás királyról

MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL

Az igazmondó juhász

Egyszer volt Budán kutyavásár

Az igazmondó juhász avagy a mesék igazsága

1997-ben mutattuk be a „Mátyás Mondák” darabot, melyben két Mátyás mesét „Az igazmondó juhász” és a „Gyevi bíró” történetét vittük bábszínpadra. Ekkortájt fedeztem fel a mesékben rejtőző, ki nem mondott IGAZSÁGOT, melyet dramatizált formában megpróbáltam átadni a közönségnek. El nem évülő igazságok az Életről, melyeket semmilyen ideológia, semmilyen politikai divat nem tudott átírni, és amely biztos útmutatást ad a jövőre nézve. Talán ezért is maradtam a gyerekek és mesék világánál, ahol az igazság legyőzi a hamisságot, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a kiérdemelt jutalmát…

Mátyás Év” lévén ismét előkerült a több, mint 20 esztendővel ezelőtt írt bábdarab. Annak idején „hagyományos” kesztyűbáb technikával játszottuk az előadást, ahol a szövegmondásra, a párbeszédekre és a helyzetkomikumokra helyeződött a hangsúly.

A „Mesék Mátyás királyról” c. előadás, a mesemondás, a bábjátszás, az alakoskodás, a hangszeres élőzene és a közönséggel való együtt játszás sajátos ötvözete. A látványelemek nagyobb hangsúlyt kapnak, mint régebbi feldolgozásban, amelyből mindössze „Az igazmondó juhász” forgatókönyvét használom fel. A „Gyevi bíró” helyett pedig „Az egyszer volt Budán kutyavásár” kerül bemutatásra. Szinte teljesen új darab készül: új játéktérrel, bábokkal, díszletekkel és kellékekkel.

Ami marad, az a meséknek a igazsága...

 

Az igazmondó juhász

Jöttömben láttam nyájad, s benne egy aranyszőrű bárányt, mely annyira megtetszett, hogy hajlandó lennék ez erszény gyémánttal fizetni érte...”

Így hízeleg Burkus ország királya, de hiába minden ármánykodás, hiába minden földi kincs, a juhászlegény bizony nem adja Mátyás király bárányát. De amikor megpillantja a burkus királykisasszony ébenfekete haját, ragyogó kék szemét, egy csókért mégiscsak odaadja az aranyszőrűt. Vajon ezek után, hogyan áll majd Mátyás király elé? Mit fog mondani az „elcserélt” bárányról…


 

Egyszer volt Budán kutyavásár

Boldizsár barát hallja ám az éktelen ugatást, nyüszítést, csaholást, s jelenti a királynak:

- Felséges királyuram! Egy seregnyi kutya tart Buda vára felé.

Mátyás kinéz az ablakon.

- Boldizsár, aki ott terelni próbálja azt a temérdek ebet, nem az a fösvény gazda, aki a szegénytől még az alamizsnát is elvenné?

- De bizony, ő az!

- Akkor üzenem neki: „Egyszer volt Budán kutyavásár. Csak egyszer!”

 

Az előadás a bábjátszás, az alakoskodás, a mesemondás és a közönséggel való közös játék sajátos ötvözete melyet élőzene kísér.

Mátyás király örökzöld meséit bábszínpadra alkalmazta: Vizsolyi Andrea és Fehér Sándor.