KALAMAJKA BÁBSZÍNHÁZ

drámatábor

Kreatív gondolkodást fejlesztő tábor

Irota 2012

 

árnyjátékhoz a paraván (a veranda alatt)

Egyszerűen drámatábornak nevezték azt a néhány napos elfoglaltságot, melyet Irotán töltöttünk 2012. július 30. augusztus 3. között. Feladatom az volt, hogy a kurzus végére mutassunk be valamit, melyekben megtalálhatók a drámai elemek. A tábort nem szánták műkedvelő színházcsinálóknak. 

balról jobbra: Dr. Gadócziné Dr. Fekete Éva (a kreatív gondolkodás irotai megálmodója) - Zsófi (diák) - Bence (diák) - Fehér Sándor (itt programvezető) - Dani (diák) Tamara (diák) 

A középiskolás gyerekek mikor jelentkeztek leginkább csak nyári elfoglaltságot kerestek. Nem is gondolták, hogy napi 12 órán keresztül dolgozniuk kell, hogy az adott feladatot végrehajtsák.

a közönség

Ezért járt a koszt és a kvártély teljesen díjmentesen. Az első megbeszélésen már jeleztem, hogy azokat várom a csoportomba, akik szeretnek rajzolni, barkácsolni. Mindössze négyen jelentkeztek. A konkrét feladat egy magyar népmese a „Szállást kérő róka” színrevitele volt árnyjáték technikával.

a közönség

 A mese szövegkönyvét a bábszínházunk adta, melyet Zsófival alaposan megkurdítottunk. Ezután Zsófi elvonult begyakorolni a szöveget. Feladata a mese narrátorozása felolvasása volt, ráadásul mikrofonba. Az ő szövegére mozgatta Tamara az általa megtervezett és a többiekkel együtt elkészített bábokat. A bábokkal igencsak megszenvedtünk. A kárpitos karton rettenetesen keménynek bizonyult. Mind az öten, jómagamat is beleértve, másfél napon keresztül készítettük a figurákat. A legtöbb bábnak mozgatható kezeket, illetve a rókának farkat adtunk.

a közönség

 Az első próbát szerdán délután tartottuk. Csütörtök délelőtt a hiányzó dolgokat készítettük el, majd délután beálltunk az előadás helyszínére. Este megtartottuk az előadást. Három nap alatt összeállítottunk egy húsz perces árnyjátékot, melyből csak a szövegkönyv volt meg. Aki ismeri a bábszínház világát, az tudja, hogy ez nem rossz teljesítmény. Még annyit, hogy a fiatalok, csak amolyan média szinten hallottak a bábozásról, az árnyjátékról meg szinte semmit. Tamara profikat megszégyenítő ügyességgel tervezte és mozgatta a bábokat. Dani már most elmehetne színházi műhelyembernek, díszítőnek. Minden problémát nagyon gyorsan és szakszerűen megoldott. Bence életében nem zenélt, de az előadás alatt pontosan elvégezte a feladatot. Sípolt, csörömpölt, dobolt. Zsófi pedig az egészet szépen elmondta, és az előadást összetartotta, azaz végig irányította a többieket.

Ilyen fiatalokkal öröm együtt dolgozni. Nekünk felnőtteknek az a feladatunk, hogy munkájukat még szebbé tegyük és megbecsüljük.


Az előadás felvétele - A szállást kérő róka - 1. rész  

Az előadás felvétele - A szállást kérő róka - 2. rész