KALAMAJKA BÁBSZÍNHÁZ

kalamajka

Technikai szükséglet:

 

Az előadáshoz szükséges bábok, díszletek, kellékek, állványok, függönyök, hangszerek mellett, világítást és 200 főig elegendő hangosítást is viszünk magunkkal. Az előadásainkhoz legtöbb esetben nem szükséges magasított színpad.


Minimális helyszükségletünk: 4m széles, 2,5m mély, paravános játék esetén 2,8 m magas tér. Színpadhoz közeli áramforrást, maximum 5m-re biztosítani kell.


Előadástól függően a játékosok és közönség között minimum 3m helyet kell hagyni. Minden előadás előtt tájékozódunk a fellépés körülményeiről, így sokszor az extrémnek tűnő, helyzeteket is meg tudjuk oldani (játszottunk teherautó platóján, szakadó esőben kapualjban.)

PARAVÁN

Bábszínházunknak több paravánja is van. 

nagyparaván

A nagyparavánt lego-szerűen rakjuk össze. A fém tartóoszlopokra kerülnek a függönyök (előfüggöny, két oldalfüggöny, bábnyílás szegélyező díszfüggöny és a háttérfüggöny) díszlet- báb- és kelléktartók. Az összeállítás 10-15 percet vesz igénybe. A paraván szélessége 350 cm, magassága 270 cm, mélysége 100 cm, bábjátszási sík alulról 180 cm, bábnyílás szélessége 210 cm. Az állványzatot úgy készítettük, hogy szükség esetén minden irányban csökkenteni tudjuk a méretét. Magasított színpad nem kell az ilyen jellegű előadásokhoz, mert a „ látnivaló” 180 cm magasságban kezdődik. (Magasított színpadnál sokszor a színpad előtt állítjuk fel a paravánt) Ez a paraván rendkívül esztétikus, a nagysága végett a közönség elöl eltakarja pl. egy csoportszobában a bútorzatot stb. A nagyparaván előtt sokszor színészkedünk, zenélünk. Ilyenkor egy függönyös háttér szerepét tölti be. Szabadtérben is használjuk a nagyparavánt, melyet minden irányból rögzíteni kell, nehogy a szél felborítsa.

vásári paraván

Szabadtéren használatos paraván. A paravánnak nincsenek függönnyel lehatárolt részei, azaz nincs bábnyílása. Leginkább a háttérfüggöny szerepét tölti be, a hátulról mozgatott bábos előadásainknál. Előnye, hogy néhány perc alatt színpadra állítható.

ládaparaván

Ez egy speciális paraván, mely mögött a (szegény) színésznek ülve vagy térdepelve kell játszania. A bábozás síkja 120 cm. Élőszereplős játékainkban használjuk, amikor színész és báb sokat játszik együtt. A ládaparaván elnevezést azért kapta mert egy ládából alakítjuk ki (széjjelhajtjuk) a paravánt.

díszletparaván

Olyan előadásainknál használjuk, ahol sok az élőszereplős játék. Ez a díszletparaván leginkább színháztermekben magasított,  függönyözött, jól bevilágított színpadokon érvényesül. Más termekben is használjuk, esztétikus háttere az előadásoknak.

A legnagyobb díszletparavánunk (A suszter manói) 4,4 m széles és 1,8 m magas.

DÍSZLET

A legtöbb díszlet a nagyparavánhoz készült. Egy része háttérdíszlet, ami annyit jelent, hogy a bábnyílás szélességétől és magasságától nem sokkal kisebb és közvetlenül a háttérfüggöny elé kerül. A háttérdíszlet elé kisebb díszleteket teszünk, mint pl. a háttér erdő elé kerül néhány fa. A díszlet ezáltal térbelivé válik, mint a mesekönyvek képkihajtós illusztrációinál.

KELLÉK

A legtöbb kelléket ugyanúgy el kell készíteni akár a díszletet vagy a bábot. A kellékeket nagyon szeretik a gyerekek, úgy tekintenek rájuk, mint a játékokra.

BÁB

A báb a bábosnak olyan, mint zenésznek a hangszer. A legtöbb zenész több hangszeren is játszik, de bizonyára megvan mindenkinek a szívéhez legközelebb álló.

Nos jómagam a kesztyűs bábokra esküszöm, de játszunk hátulról mozgatott-, sík-, párna-, zsák, és egyedi technikás bábbal is.

ZENE

Darabjaikhoz készültek betétdalok, díszítőzenék, zenei effektusok stb. Némely előadásunkat élőzenei kísérettel adjuk elő.


hang és fénytechnika

Mikroportokkal hangosítjuk magunkat. Legfőbb előnye, hogy a színésznek nem kell a mikrofon fele beszélni, akár háttal is lehet a közönségnek akkor is hallható. Zárt terekben,  és szabadtéri előadásokon egyaránt kellő hangerőt ad. A mikroportos hangosítás kényes feladat. Jó minőségű keverőre, hangfalakra van szükség, nem beszélve a mikroportokról.

Színháztermekben kérjük a helyi világítást. Ahol ez nem adott, reflektorokkal világítjuk meg az előadásainkat.